Monday, 29 August 2011

Zebra inaczej

Witam                                                                                                                                                             
Dzisiejsze ciasto to nic innego jak królująca w latach dziewięćdziesiątych zebra. Bardzo łatwa w wykonaniu i przede wszystkim pyszna. Doskonale sprawdzi się do kawy. Ponieważ dziś piekłam ciasto z córeczkami to kolory ma wedle ich życzenia. Żółto -niebieska zebra czasami z odcieniem zieleni. 


Składniki podaje no blaszkę okrągłą 23cm 


  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat (ilość wedle uznania)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżki kakao, jeśli chcemy zmienić kolor to barwniki w ilości aż uzyskamy pożądany kolor (pamiętając o tym ze jeśli użyjemy płynnych barwników to żeby dodać 1-2 łyżki maki)
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Stopniowo wlewamy olej, mieszamy łyżką, aż połącza się składniki. Stopniowo dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając. Następnie dodajemy wodę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje do jednej dodajemy kakao (wariant zebra) lub do obu barwniki. Do natłuszczonej formy przelewamy ciasto na przemienię po jednej łyżce. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 st.C i natychmiast zmieszamy do 180 st.C. Pieczemy 40 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe(patyczek powinien być suchy). Po wystudzeniu możemy przy ozdobić polewą lub cukrem pudrem co kto lubi.






Smacznego

No comments:

Post a Comment